Szpitalom grozi likwidacja, a PiS daje miliardy na TVP

Pandemia COVID szczególnie uwypukliła problemy niedofinansowanej ochrony zdrowia. Braki personelu, niewystarczająca ilość nowoczesnego sprzętu, coraz dłuższe kolejki do specjalistów, to medyczna codzienność w Polsce. Kolejne szpitale popadają w kłopoty finansowe, zamykając poszczególne oddziały, a czasem są zmuszone no całkowitej likwidacji, tymczasem rząd PiS z rozmysłem blokuje unijne miliardy, które mogłyby pomóc w trudnej sytuacji wielu szpitali, a pieniądze z budżetu państwa przekazuje na propagandę w TVP, zamiast poprawę stanu ochrony zdrowia.

"Ponad dwa miesiące temu Rada Powiatu Piotrkowskiego, ze względu na brak wsparcia ze strony rządu Zjednoczonej Prawicy, stanęła pod ścianą i wyraziła zgodę na to, aby dyrektor szpitala powiatowego wypowiedział umowy z NFZ na prowadzenie oddziałów szpitalnych tak, aby od 1 lutego przyszłego roku oddziały położniczo-ginekologiczny czy oddział pediatryczny, były prowadzone przez Szpital Wojewódzki im. Mikołaja Kopernika, szpital, który jest zarządzany przez Marszałka Województwa Łódzkiego. Dwa dni temu na sesji Rady Powiatu Piotrkowskiego zapewniliśmy kolejny zastrzyk finansowy dla tego szpitala, tym razem prawie 2 miliony zł popłyną na wynagrodzenia naszych pracowników. Należy w tym miejscu zadać pytanie, czy to normalne, aby radni powiatowi po raz kolejny wyręczali ministra zdrowia czy prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia, w obowiązkach i zadaniach, które do nich należą" - dopytywał radny Rady Powiatu Piotrkowskiego Oskar Kuliński.

Cześć pracowników szpitala powiatowego miała nadzieję, że pochodzący z Piotrkowa Trybunalskiego poseł Antoni Macierewicz pomoże w uratować placówkę, jednak ani on, ani inni politycy PiS nie zdecydowali się wesprzeć mieszkańców walczących o szpital powiatowy w Piotrkowie Trybunalskim. Piotrkowski samorządowiec podkreślił, że to właśnie PiS jest odpowiedzialny za trudną sytuację szpitali, pozwalając im umierać po cichu. Dodał, że Lewica stoi po stronie praw pacjentów i praw pracowniczych.

"Pamiętam, że już 2 lata temu alarmowałam, że ten szpital jest niedofinansowany i zabiegałam o to, żeby było jak największe dofinansowane ze strony rządu. Alarmowaliśmy też w maju 2021 roku, kiedy mówiliśmy o KPO, i o tym, że Lewicy udało się wprowadzić do niego wsparcie dla szpitali powiatowych, dzięki czemu taki szpital, jak ten piotrkowski, mógłby zyskać 13 milionów złotych" - zauważyła posłanka Anita Sowińska.

Powiatowe Centrum Matki i Dziecka w Piotrkowie Trybunalskim to placówka powiatowa, która na chwilę obecną jest zadłużona na ponad 36 milionów złotych, co zmusiło powiat do przekazania jej Marszałkowi Województwa Łódzkiego. Posłanka Lewicy poinformowała, że zamierza podjąć interwencję w Sejmiku Województwa Łódzkiego, żeby zabezpieczyć prawa pracowników przejmowanego szpitala i zapewnić odpowiedni poziom świadczeń w tej placówce po jej przejęciu.

"Dokładnie pamiętam, jak w tym samym miejscu 1,5 roku temu byliśmy i mówiliśmy, że w ramach tego dużego tortu pieniędzy europejskich są pieniądze właśnie na takie szpitale powiatowe. Gdyby te pieniądze były odblokowane, gdyby rząd PiS wystąpił z wnioskiem do Komisji Europejskiej o uruchomienie tych pieniędzy i spełnił kamienie milowe, do których sam się zobowiązał, dzisiaj nie byłoby tego dramatu. Bo dzisiaj między innymi ten szpital w Piotrkowie Trybunalskim byłby beneficjentem tych bardzo dużych pieniędzy europejskich" - stwierdził poseł Tomasz Trela.

Politycy Lewicy zaapelowali do parlamentarzystów PiS, żeby przestali się upierać i zaczęli realnie działać. Pieniądze z KPO są dramatycznie potrzebne, szczególnie że mogą zapobiec likwidacji wielu szpitali powiatowych, które również znajdują się w ciężkiej sytuacji finansowej. Poseł Trela poinformował też, że Lewica złoży poprawkę ograniczającą finansowanie mediów publicznych z budżetu państwa. Zdaniem przedstawicieli Lewicy, przekazywanie dodatkowych 700 milionów złotych na TVP, w sytuacji permanentnie niedofinansowanej ochrony zdrowia, gdzie wielu szpitalom grozi likwidacja, jest nieodpowiedzialne i lekkomyślne. 700 milionów to kwota, która pozwoliłaby oddłużyć 20 szpitali powiatowych, takich, jak ten w Piotrkowie Trybunalskim.

"Wszystko jest droższe, gaz jest droższy, energia jest droższa, koszty płacy są coraz wyższe, a Narodowy Fundusz Zdrowia nie zwiększa wsparcia finansowego, a wręcz utrudnia funkcjonowanie takich placówek. Chcemy bardzo wyraźnie powiedzieć, byliśmy, jesteśmy i zawsze będziemy po stronie powiatowej ochrony zdrowia i zawsze będziemy ją wspierać, a dowód tego wsparcia będzie w przyszłym tygodniu, podczas głosowania poprawek do budżetu państwa na rok 2023" - dodał poseł Trela.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!